Thursday, January 15, 2009

NORMAN DI CHENG HO AMY SEARCH

Pada hari Jumaat (4 April 2008) jam 3 petang, Budiey dan Azwan singgah memenuhi jemputan Amy Search untuk meraikan Hari pembukaan Restoran Cheng Ho miliknya di Wangsa Maju. Jemputan disampaikan kepada Budiey oleh Marliah daripada harian Kosmo! Terima kasih Marliah!

Berkonsepkan Chinese Islamic Seafood, restoran ini yang dibuka setiap hari ini menawarkan resepi-resepi enak lagi lazat yang Budiey rasa sangat-sangat sedap. Budiey dah cuba. Kalau tidak percaya cakap Budiey, korang semua boleh singgah dan cuba sendiri. Alamat restoran Amy Search: Block 3b-15-17g, Belakang Pasaraya Carefour, Seksyen 4, Wangsa Maju.

Difahamkan majlis yang lebih kepada kenduri ini dibuat selama 2 hari. Hari pertama, media dan selebriti dijemput dan hari kedua pula adalah untuk famili, sanak saudara serta rakan-rakan penyanyi rock popular itu.

Mungkin rezeki Amy Search sangat murah, maka idea untuk membuka perniagaan berasaskan makanan ini direalisasikan dengan pertolongan rakan-rakan. Tidak banyak pilihan, masakan Cina yang bersifat Islamik (Halal lagi berkhasiat) dijadikan menu pilihan. Amy mengharapkan semoga yang pengunjung dan peminat yang datang ke restoran ini, bukan kerana nama Amy sebagai ikon dunia hiburan tetapi kerana menu masakannya yang sangat menyelerakan.

Amy Search bersama Norman

Rupanya sudah lama niat untuk membuka restoran tetapi mungkin masa tidak begitu sesuai. Ramai di kalangan selebriti telah gulung tikar kerana keadaan ekonomi yang agak meruncing.

Budiey mendoakan agar restoran Amy ini akan terus mendapat sambutan.

Konsep dan idea bagi konsep restoran ini datang dari Allahyarham Jalil Ngah. Tetapi kenapa nama Cheng Ho? Oooh, rupanya Amy tertarik dengan nama laksamana dan nama ini agak catchy dan senang disebut sebab sudah terkenal hatta budak-budak sekolah pun tahu tentang sejarahnya. Tapi alangkah elok kalau menggunakan nama Amy Search untuk nama restoran ini, kan?

Sekiranya rezeki mengizinkan, Amy akan membuka satu lagi cawangan di lokasi lain pada 6 bulan akan datang. Dari segi dekorasi pula, masih lagi tidak sempurna. Sebahagian dinding dihiasi dengan poster dan gambar hitam putih yang bercirikan Islamik Cina.

Bajet untuk restoran ini dalam lingkungan RM250 ribu dengan menggunakan khidmat 15 orang pekerja. Ramai pelayan dan staf datang dari Sabah dan sebenarnya mereka rupa-rupanya adalah peminat Amy Search. Ramai di kalangan mereka adalah tidak mempunyai pekerjaan sebelum ini dan Amy rasa wajar untuk mengambil mereka bekerja sebagai satu sokongan dan bantuan.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,


No comments: